Geniul crimei

g1

g4În deschiderea FITCA, Teatrul de Stat Arad a prezentat un spectacol curajos, ceva între film noir à la Tarantino și o parodie a genului crime, după o piesă de George F. Walker. Chiar dacă referințele cinefile (împușcături ca-n Pulp Fiction, proiecții din Kill Bill și muzica însoțitoare, pe parcurs) ne trimit din start la o parodie, modul în care cei cinci actori (și în special actrițele) își fac rolurile reușesc să surprindă spectatorii prin vivacitate: Iulia Pop este prima apariție care domină scena ocupată inițial de cei doi găinari – tată și fiu – interpretați de Zoltan Lovas și Alex Mărgineanu.

g3Ea joacă rolul de șefă a operațiunilor criminale, iar personajul său, Shirley, reușește să atragă publicul în parodie, prin modul în care îi pune la punct pe cei doi. Călin Stanciu animă puțin acest triunghi ierarhic prin inserția unui personaj venit din afara cercului de infractori mărunți, până la apariția Amaliei Huțan – care face un rol în oglindă cu șefa „operațiunilor criminale”. Ea este în acest spectacol Amanda, fiica unui mafiot de care se teme toată lumea, chiar dacă nici nu va apărea pe scenă:

Dacă tatăl tău este măcar pe un sfert (de rău) cât fiica, atunci e deja de speriat…

g2…afirmă Phillie, proprietarul spațiului în care se desfășoară mica melodramă. Cum încurcăturile continuă, fiica mafiotului este cea care va prelua conducerea și… mai departe nu povestim, ca să nu stricăm surpriza. Spectacolul în regia Antonellei Cornici urcă până la un punct culminant în care toți infractorii, mai mari și mai mici, chiar și cei mai puțin implicați ca Phillie ajung să se confrunte cu propriul destin. O piesă muncită, în care coregrafia Victoriei Bucun a avut un rol important.

Precum în cazul multora din generația mea, mintea mi se substituie unui mare coș de gunoi mediatic. Cu toții suntem puternic influențați de filme și televiziune, astfel încât nu e nevoie să fii foarte perceptiv pentru a imagina piese noi. Provocarea mea nu a fost să mă revolt din cauza acestui lucru – este vorba, totuși, de realitatea înconjurătoare – ci să asimilez situațiile și să încerc să scot ceva coerent din toate acestea.

George F. Walker este un dramaturg canadian, inclus în lista celor mai influenți o sută de oameni de teatru din America de Nord.  În 1997 a scos culegere de șase texte, toate având acțiunea plasată într-o cameră de hotel de la periferia orașului. ,,Geniul Crimei”, text tradus pentru prima dată în limba română de către Cristina Toma si Theodor Cristian Popescu, este poate cea mai valoroasă scriere din acest ciclu. Spectacol în premieră la care au contribuit: Doru Păcurar (scenografie), Bobi Dumitraș (ilustrația și compoziția muzicală) Victoria Bucun – coregrafie. Marian Parfeni (asistent regie), Claudiu Oblea (regie tehnică), Lucian Moga (light design), George Dancu (sunet) și Ion Stan (șef producție).

Leave a Reply