All over your face

a1

Spectacolul All over your face în regia lui Botond Nagy este produs de Reactor de creație și experiment în cadrul proiectului Fresh Start – rezidențe de creație (mentor fiind regizorul Sinkó Ferenc). Obiectivul acestui proiect este inițierea proaspeților absolvenți de teatru în teatrul documentar și teatrul performativ, prin tehnici specifice devised theatre* și în regim independent. Devised theatre = o formă de creație colectivă, în care scriptul nu vine de la un scriitor sau dramaturg, ci apare din munca improvizată de un group de persoane – de regulă, dar nu musai, chiar performerii).

all4Saviana Stănescu descrie într-un interviu din Dilema veche devised theatre ca fiind un tip de teatru centrat pe procesul de dezvoltare a textului şi a spectacolului cu toată echipa de actori și cu dramaturgul la repetiţii, dar regizorul coordonează această muncă, per ansamblu. De obicei există o temă de pornire, care este explorată din mai multe perspective.

De multe ori textul/spectacolul se bazează pe interviuri cu membri ai unei comunităţi, pe un anumit subiect. Alteori se porneşte de la zero şi tema apare în repetiţii, din improvizaţiile actorilor, din discuţii facilitate de dramaturg sau regizor, care poate aduce nişte întrebări şi exerciţii creative ce stimulează răspunsurile actorilor. Se poate porni şi de la o imagine sau de la muzică şi peisaj sonor. Important este faptul că dramaturgul creează textul prin acest proces de colaborare, nu stă acasă, în mansarda sa de fildeş, scriind o piesă pe care o trimite teatrelor. Sigur că scrii acasă de cele mai multe ori, dar materialul iniţial brut îl dezvolţi în repetiţii cu actorii şi regizorul.

all3Dramaturgia acestui spectacol, scrisă în mare parte de Botond Nagy cu contribuţia semnificativă a celor trei interprete, despre care spune care l-au inspirat cu sensibilitatea/puterea lor, foloseşte fragmente din romanul lui Aglajei Veterany: De ce fierbe copilul în mămăligă (ecranizat recent, trailer aici). Prin puterea cuvintelor sale, textul amintește de o altă remarcabilă scriitură feminină din literatura maghiară: Mamó de Máté Angi.

all2În decorul minimalist al unul corp de sufragerie apar 3 busturi, 3 mâini, 3 capete de manechin… apoi trei păpuși, sau doar capetele acestora, parcă plantate aici toate de-a valma. Asta deoarece verbalizarea, expunerea şi comunicarea directă cu spectatorul domină spectacolul, depăşind ca impact elementele vizuale, în primul rând prin caracterul confesiv.

Urmează, în ordinea importanței pentru aspectul producţiei, muzica și efectele de lumini, a căror agresivitate vine ca o contra-pondere la sinceritatea textului. Această descriere trebuia să înceapă de fapt cu cele trei actrițe: Paula Rotar, Denisa Blag, Ioana-Maria Repciuc și intrarea lor explozivă în scenă. Acestea surprind cu nivelul interpretării câtorva melodii live, după ce debutul ne pregătise de un performance ori teatru-dans. În continuare fetele joacă roluri și poziții sociale, unele clișee pe care le-am interiorizat și altele care ne iau prin surprindere, pentru ca le considerăm tabu (vezi prostituatele).

all1Însă cele mai veridice arată fetele spre final (în special Denisa Blag), când aduc spectatorilor zacuscă, deghizate în mătuși de la țară – în ciuda faptului că această postură este cea mai îndeprătată de vârsta lor reală. Partea sensibilă a spectacolului este plasată chiar în miezul acestuia, prin intermediul reporteriței interpretate de Ioana-Maria Repciuc care azvârle către public, sub pretextul unui buletin de știri, câteva date statistice halucinante.

Un spectacol interesant care-și îndeplinește obiectivele, aducând în atenție trei actrițe a căror evoluție este de urmărit și un tânăr regizor ce se consideră mai degrabă un artist vizual (spune că el nu face teatru, ci spectacolele lui sunt mai degrabă instalații tehno-poetice), dar care pregătește în luna mai primul său spectacol la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj în calitate de regizor plin, după ce a mai lucrat ca asistent de regie pentru directorul Tompa Gábor.

Lucrând câteva luni în Cluj, la Reactor, Botond Nagy a fost surprins de programul artistic și direcția amplă pe care o are acest spațiu, declarând într-un interviu pentru Transilvania reporter care poate fi citit integral aici:

Cred foarte mult în această echipă și sper să facă asta în continuare la fel de bine. E un spațiu de întâlnire foarte important și chiar am simțit asta când am văzut publicul care vine acolo. S-a creat un fel de bulă de lapte cu vanilie într-o cafea mare. Eu așa văd Reactorul și comunitatea de acolo. E foarte greu drumul pentru ei, dar îl fac profesionist și foarte multe teatre de stat ar putea lua lecții de la ei atât de marketing, cât și de management al spectacolelor.

Leave a Reply