Cetățenii turmentați

s1

După seara Molière, iaca și seară românească la FITCA. Aproape în aceeași formulă în care prezenta anul trecut A XII-a noapte, Teatrul Metropolis a venit cu „O scrisoare pierdută”, în regia lui Victor Ioan Frunză. Un spectacol cu succes de public garantat, mai ales cu vedetele de pe scenă, actori unul și unul. s5I-am remarcat și de această dată pe Andrei Huțuleac în rolul prefectului Tipătescu, pe Adrian Nicolae în rolul avocatului Tache Farfuridi și pe Sorin Miron, în rolul Cetățeanului turmentat.

s2Alături de cei trei, i-am mai recunoscut pe Dan Rădulescu, Don Juan-ul de aseară, în rolul lui Brânzovenescu, și pe Alexandru Pavel în rolul „catindatului” de la centru Agamiță Dandanache.

Roluri bune au mai făcut și Alin Florea care l-a interpretat pe șeful de partid, prezident de comitete și comiții Zaharia Trahanache, Nicoleta Hâncu în rolul fidelei sale consoarte, coana Joițica și pe savurosul George Costin în rolul lui Cațavencu.

Una peste alta, un spectacol peste medie pe un text arhicunoscut, pe care actorii au reușit să-l valorifice la maxim. Surprinde nu atât actualitatea lui Caragiale, cât faptul că încă ne putem amuza pe aceleași teme – semn că încă nu am depășit moravurile de acum un secol și mai bine.

s3Și dacă a fost un spectacol aplaudat de toată lumea, aplauzele au semnalizat că încă vedem la ceilalți (de pe scena politică) toate manifestările „neaoșe” reprezentate aici, pe scena teatrală. Ceea ce ne face însă pe toți, la grămadă, cetățeni încă turmentați, care nu prea știu cu cine să voteze. Dar principalul e că ne iubim „țărișoara”…

Ca de obicei la Metropolis (cred că deja și-au făcut un public numai prin acest „detaliu”), muzica a făcut toți banii, atât cea dintre acte, ca un respiro pentru public, permițând în același timp scenografiei să-și facă treaba, cât mai ales piesa de final, de un efect deosebit (pregătirea muzicală: Csibi Andreea). Chiar și numai pentru ea, și merita să reziști aproape 3 ore la spectacol.

Leave a Reply