Sonetul 66, prea modern pentru teatrul clasic?

Lagar-papusi-768x543

sh2Rivalitatea dintre Arad și Timișoara s-a manifestat și anul acesta la FITCA. Așa cum s-a întâmplat și cu Hamlet-ul celor de la TNT la ediția XXII, anul acesta spectacolul Sonet 66 venit din orașul vecin a fost singurul din festival care nu a fost sold-out, ba mai mult, s-a jucat cu sala mai mult de jumătate goală. Sonetul 66 este destul de scurt – și face parte din ciclul sonetelor de tinerețe ale lui William Shakespeare. Iată și traducerea literară folosită în spectacol și proiectată pe panourile din fundal:

Scârbit de toate, tihna morţii chem 
Sătul să-l văd cerşind pe omul pur
Nemernicia-n purpur şi-n huzur 
Credinţa – marfă, legea – sub blestem 
Onoarea – aur cald falsificat
Virtutea fecioriei târguită 
Desăvârşirea janlnic umilită 
Cel drept de forţa şchioapă dezarmat 
Să vad prostia dascăl la cuminţi 
Şi adevărul semn al slabei minţi 
Şi binele slujind ca rob la rele 
Şi arta sub căluşe amuţind 
Scârbit de tot, de toate mă desprind.

Imediat după începerea spectacolului, am regretat că n-am citit sonetul dinainte, pentru că nu este foarte lung și pare ușor de reținut. Iată-l într-o altă traducere, semnată de Mihnea Gheorghiu:

Mă uit scârbit la tot, și-as vrea să mor,
Decât sa-l vad slăvit pe ticălos,
Iar pe sărman de rasul tuturor,
Sa-l vad tăgăduit pe credincios,

Pe vrednicul de cinste oropsit,
Și pe femei batjocorite crunt,
Pe cel far’ de prihana pedepsit,
Și pe viteaz răpus de cel mărunt,

Și artele sub pintenul despot.
Și adevarul, “vorba de netot”, strâmbul poruncindu-le la drepti.

Ma uit scârbit la tot, și bun rămas!
Dar dacă mor, iubirea-mi cui o las?

Asemeni unei decriptări a profețiilor lui Nostradamus, putem spune că musicalul tragic imaginat de Mladenović reia Sonetul 66 și îi dă viață, vers cu vers. Cum se face atunci că acest spectacol poetic, o metaforă vizuală cap-coadă, nu este gustat de publicul arădean? După cum arată clipurile inserate mai sus, spectacolul n-a fost unul facil sau ușor de suportat, dar nici n-a uzat de mijloace scenice gratuite, chiar dacă au lipsit scenele plăcute sau optimiste. Confundă publicul teatrul cu vodevilul?

Balerina-600x400Mesajul Sonetului 66 fiind unul sumbru, pesimist, și scenele au fost puternice, folosind metafore dure: chirurgia estetică (și pe femei batjocorite crunt, desăvârşirea janlnic umilită) caricaturizată prin șlefuirea metalului cu flex-ul, balerina stând pe poante în spânzurătoare (și artele sub pintenul despot) sau copiii celor din lagăre îndesați în coșul de supermarket și aruncați apoi spectatorilor.

shakespeare-3Am să remarc în final doar actorii pe care-i cunosc, pentru că au fost prea multe simboluri, pentru o cronică de întâmpinare. M-a marcat personajul interpretat de Tokai Andrea agitând steagul cu gaură, cu referință la revoluție (deși era unul gri), individul mărunt care încearcă să intre și el în mersul istoriei, cu mijloacele sale, adus repede la tăcere, apoi vocea frumoasă a lui Éder Enikő interpretând Ave Maria cu note sârbești și „îngerul gol” cu aripi albe care se înnegresc la final – oare de la prea multe selfie-uri? – interpretat de Csata Zsolt.

Un spectacol care a strâns premii la festivalurile din Ungaria, Polonia și Serbia este mai puțin gustat tocmai la un Festival de teatru clasic. De ce se întâmplă asta la Arad? Pentru că Hamlet – adică așa cum au riscat cei de la TNT cu un Hamlet făcut pentru tineri, se pare că trebuie să riște fiecare teatru de provincie ca să-și formeze un public nou, dornic să vină la teatru ca să vadă (și) spectacole ieșite din tipar.

M-a mirat faptul că nu s-a umplut sala, mai mult decât la Hamlet-ul rescris de Ștefan Peca de la ediția trecută. Dacă  lumea ar fi venit la spectacol și ar fi ieșit după 10 minute, când și-ar fi dat seama că spectacolul nu le place sau nu li se potrivește, era pe undeva de înțeles. Anul trecut, pentru spectacolul Omul cel bun din Seciuan au venit spectatori din Timișoara la Arad. Acum, spectatorii timișoreni nu mai aveau de ce să vină, pentru că spectacolul a fost prezentat în orașul lor la începutul anului. înseamnă că nu 

Leave a Reply