Experiment teatral empatic

Foto-spectacol-Experimentul-3--2000-2000

 

                  Cultură’n Șură, este un proiect tonic şi antrenant, care, începând din vara anului 2013, metamorfozează șurile unor săteni în scene de teatru. Ca orice lucru ambiţios şi unitar, totul a început şi continuat cu cifra perfectă trei : regizorul Victor Olăhuț, dramaturgul Flavius Lucăcel și actrița Florentina Năstase. Tot acest proiect e o provocare cu o răspundere însemnată, deoarece e conceput pentru toţi, nefăcând diferenţe de vârstă şi clasă. Oamenii trebuie să râdă (aceasta e miza) şi să se îmbibe cu farmecul teatrului. Totul e o pulsaţie: găini printre reflectoare, miros de fân, ospăţ de zâmbete şi electronul liber, Flavius Lucăcel, care pofteşte publicul în „sală”.

3185024fbc0dbeb89d6754502abe9910_XL

 

În 25 august (2016) la Hida în șura lui Florea lu′ Juvri, s-a jucat piesa Experimentul  după texte de Ion Băieșu. Spectacolul a fost invitat şi în cadrul Festivalului International de Teatru de la Turda. Diferenţa o face locul (şi spectatorii): în şura cu un public simplu, lipsit de pretenţii, erau hohote de râs, o trăire empatică puternică, pe când în sala studio a teatrului receptarea a fost mai pretenţioasă, iar acea energie inocentă, uşor diminuată.

 

Ion Băieşu, un tribun-veteran al comicului, a scris numeroase piese de teatru printre care şi Experimentul. Olăhuţ a prelucrat textul lui Băieşu, reuşind să ofere o explicitare suplimentară a subiectului piesei şi să contureze mai apăsat caracterul personajelor. În casa unui pensionar, Bartolomeu Capră (Iulian Gliţă), îşi face apariţia un hoţ (Marin Grigore) care îl va scoate din monotonie pe dl. Capră şi-i va oferi o culoare, dar ingerinţa Marioarei, o femeie de serviciu interpretată de Lavinia Cosma, dilată situaţia şi totul se transformă într-un joc de-a v-ați ascunselea. Până la spectacolul de la Turda, acest rol a fost interpretat de Florentina Năstase, în acelaşi registru excepţional.

 

 

Foto-spectacol-Experimentul-2--2000-2000

Marin Grigore abordează rolul hoţului cu o naturaleţe debordantă, oscilând de la o stilistică de joc la alta, stârnind astfel un amuzament spumos şi creând o înrădăcinată impresie de veridicitate. Gliţă îl înfăţişează pe Bartolomeu Capră într-un mod spilcuit, nuanțat, fiind la limita de a îngroşa puţin cam mult.  Lavinia Cosma, este mai mult decât potrivită în rol, ea însăşi fiind un spectacol inefabil de comedie fină, distilată prin mimica sa atât de volubilă. Regizorul creează un umor explicit şi diversificat, scoţând în evidenţă scenele absurde, fără ca nimic să nu fie însăilat. Găselniţa femeii-aspirator este de efect şi oferă un accent suplimentar al caracterului grosolan al Marioarei.

 

      59a6d0944864b      Experimentul  lui Olăhuţ este elementar şi de efect, cu o coerenţă şi echilibrare atent cizelate. Detaliile obţinerii spontanului, inserţiile muzicale live, jocul de lumini din spatele paravanului ,caricaturizarea avizată a unor defecte sociale şi un joc actoricesc asumat şi studiat – toate acestea fac din proiectul Cultură’n Șură un eveniment artistic de anvergură.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: Viata Valcii

Leave a Reply