Grecii au regretat teatrul

theatre

Că teatrul a fost creeat de greci, se știe. S-a născut în secolul V î.Hr. din serbările organizate în cinstea lui Dionis, zeul viței-de-vie, al vinului și al veseliei. Un grup de bărbați îl reprezenta pe zeu și pe însoțitorii săi – satirii, costumați cu blănuri și coarne de țap („tragos”), cântând și dansând în jurul unui altar.

Treptat, din grupul respectiv, numit cor, s-a desprins o persoană, apoi două, mai multe – actorii – care schimbau replici cu corul. Mai nou, căutând să ofere o nouă perspectivă asupra culturii și civilizației timpurii a occidentului, istoricii de la Universitatea din Oxford au anunțat descoperirea unor dovezi care arată că grecii antici ar fi regretat inventarea teatrului.

„Cercetările noastre arată că, imediat după dezvoltarea spectacolelor de teatru ca o modalitate de a onora zeii în timpul festivalurilor religioase, oamenii din Atena secolului șase și-au dat seama ce lucru teribil au făcut“, a declarat cercetătorul asociat Hannah Brubaker, din echipa de traducători și antropologi care lucrează pentru a cataloga manuscrise clasice grecești.

Se pare că aceștia au găsit dezvoltarea unei categorii profesionale de oameni ce poartă costume și măști în timp ce stă pe scenă și interpretează povestiri drept o greșeală groaznică.

Se pare că grecii au recunoscut aproape imediat că această artă va crea o întreagă sub-comunitate axată pe cei mai mari narcisiști care caută atenția societății și va inspira o mulțime de producții teribile pe care toți vor trebui să le interpreteze. Atenienii, în special, fiind cel mai rafinați și sensibili dintre greci, și-au dorit să nu fi conceput teatrul.

Brubaker a adăugat ca mai multe descoperiri sugerează că grecii antici s-au plâns, de asemenea, de încurajarea celor predispuși să gândească cu voce tare la întrebările fără răspuns ale vieții, numindu-i “filozofi”.

Leave a Reply