Hedda Gabbler

hedda-gabler3

Într-o scrisoare imaginară scrisă anul trecut dramaturgului Ibsen, regizorul Andrei Şerban motiva astfel alegerea Heddei Gabbler:

Într-o lume aflată în plină criză economică în care se vorbeşte doar de salvarea prin bani, de teama de pierdere a statutului social, unde lipseşte dragostea şi relaţiile conjugale sunt dezastruoase, personajele din „Hedda Gabler” devin oglinda omului din ziua de azi, piesa e tragi-comedia potenţialului uman rămas neîmplinit.

afisAndrei Şerban revine pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca cu un spectacol prezentat acum 5 ani la Interferențe, în care supune disecției sufletești unul dintre cele mai celebre personaje feminine ale lui Ibsen.

„Dramaturgul nu a văzut-o pe Hedda ca victimă, dar nici ca monstru, cum a fost tradiţional interpretată (un fel de Iago feminin, ce acţionează sub impulsul geloziei).

Hedda suferă de depresie descoperind că totul în viaţa ei e mediocru, fals, mizerabil”, afirmă regizorul Andrei Șerban. Spectacolul se joacă pe data de 03.10 de la ora 19 în Sala Studio, unde sunt curios dacă va fi recreat covorul de frunze de toamnă.

Hedda Gabbler este al treilea spectacol pus în scenă de Andrei Șerban cu actorii Teatrului Maghiar din Cluj, după „Unchiul Vania” și „Strigăte şi Şoapte”. Toate cele trei spectacole sunt tot atâtea mărturii despre capcanele dorinţei de putere care îl încearcă omul modern, o adevărată trilogie a absenţei dragostei.

2 thoughts on “Hedda Gabbler

Leave a Reply