Timpul imaginilor 2017

temps

Apărut în România la începutul crizei economice, un festival clujean se diferențiază în peisajul cultural autohton. Tema celei de-a X-a ediții a Temps d’Images este „Discurs și realitate”, reunind preocupările organizatorilor împărtășite cu publicul în acești ani.

Diferite la fiecare ediție, temele — declinate artistic în funcție de subiectele majore ale momentului — au un fir roșu între ele: nevoia de a ne imagina viitorul. Pentru a putea face acest lucru ne-am propus să ne uităm mai bine la prezentul și trecutul nostru.

Editing-History-posterPrintre noutățile propuse la ediția a X-a a festivalului, organizatorii recomandă proiectul Editing History – ce propune o abordare interdisciplinară a modalităților prin care cultura și arta pot determina o cunoaștere mai complexă și aprofundată a Istoriei.

Pe parcursul anilor, Temps d’Images a devenit imaginea timpului, o încercare de a înțelege lumea contemporană prin diverse forme de artă. Pentru că ne-am imaginat că urmează ceva post-faliment, am căutat noi instrumente de lucru, dar am dat de conflictul între discurs și realitate.

Ne-am concentrat pe promisiunea viitorului, mai bun decât prezentul, și ce se întâmplă de fapt sub ochii noștri. Discursul trece prin multe rafinări, de la a prezenta jumătăți de adevăruri, la a deveni ficțiune.

Dar și raportul nostru la realitate se modifică pentru că însăși realitatea este fluidă, are perspective multiple, cu „adevăruri” simultane. Adevăruri ce pot deveni greu de gestionat după ce ne-am obișnuit cu „un adevăr”, „o realitate” și „un tip de discurs”.

Este din ce în ce mai greu să distingem între știri adevărate și știri false, adevărul devenind o structură din ce în ce mai complexă. Discursul creează imagini care nu mai au legătură cu realitatea, produce simulacre.

Emoționalul depășește raționalul, subiectivul devansează obiectivul. În acest peisaj tulbure, în ce mai putem avea încredere din ceea ce știm? Mai putem paria pe ceva sigur? Ce repere ne pot ajuta?

Imaginea însăși este discurs, iar noi încercăm să o conectăm cu aceste realități plurale, să le semnalăm existența, să creăm un context în care discursul dominant își pierde relevanța.

Timp de 10 ediții am încercat să ne păstrăm luciditatea integrând și emoțiile (față de evenimente marcante), am încercat să nu pierdem legătura cu realitatea. De acum, ștafeta este la public! – anunță organizatorii festivalului, a căror echipă este formată din directorul Miki Braniște, curatorii Iulia Popovici și Miki Braniște, artistul asociat Radu Jude, coordonatorul festivalului Cristina Bodnărescu, coordonator producție și logistică Simina Corlat, comunicare și PR Corina Știrbu, Theia Golea, coordonator tehnic Attila Almási, coordonator voluntari Radu Bogdan, coordonator publicație Oana Hodade, editor publicație Iulia Popovici, relații internaționale & guest Sinta Wibowo, responsabil financiar Florin Caracala, asistenții: director – Delia Bulgaru, producție și logistică – Ani Mărincean, Emil Florea, ticketing Alexandra Chițu, grafică Eugen Coșorean, imagine afiș Cristian Rusu, foto Roland Váczi, video Mihai Stanciu, website Dan Burzo