Interferențe 2018

war

N-am înțeles mare lucru din festivalul bianual clujean Interferențe în 2018. Lansat într-un semi-anonimat în spațiul cultural al marelui Oraș de pe Someșul Mic, mi s-a părut o palidă amintire a celui din 2016, lansa sub fascinanta temă a Străinului și a Odiseei acestuia. În acest an, tema a fost Războiul (războaiele mondiale). Toate spectacolele au fost anunțate ca sold-out.

Am reușit să găsesc bilet doar la „Neguțătorul din Veneția” regizat de Gábor Tompa și secondat de asistenții Botond Nagy și Emoke Veres. Bun, în nota obișnuită a spectacolelor de la Teatrul Maghiar, atâta doar că sala nu era plină, semn că puțină popularizare nu strica, totuși, festivalului. Nu m-am agitat să „prind” o invitație pentru renumitul Toni Servillo, pentru că altfel nu aveam cum să ajung la acel spectacol, despre care mă temeam oricum că va fi un fel de pom lăudat.

Teatrul Maghiar a rămas cu prostul obicei de a pune deoparte multe invitații, de a reține niște „bilete de favoare” pe care le pune în vânzare, la liber, doar dacă favoriții nu catadicsesc să vină la spectacolul respectiv, cu o oră înainte. Totuși, Clujul iubește teatrul, chiar dacă devine (sau se vrea) o manifestare tot mai elitistă, ca să nu zic snoabă. Gábor Tompa afirma că: „din start ne-am propus să oferim tuturor clujenilor posibilitatea de a se întâlni cu tendințe importante ale teatrului european contermporan”.

Poate se uită că la a doua ediție a festivalului, cei de acolo încercau să nu se limiteze strict la spațiul Teatrului Maghiar, ci să iasă în alte spații ale orașului, apropiindu-se de public. De aceea numele celei de-a doua ediții a fost Interferențele spațiale – spunea Tompa – și am ieșit la Fabrica de Pensule, în curtea Muzeului de Artă, la Casa Tranzit. La această ediție, din păcate, s-au cam războit cu publicul, sau publicul a fost nevoit să răzbească în sălile de spectacol, să se lupte să-și facă rost de un bilet. 

Și atunci, degeaba vii și te plângi că n-ai fonduri suficiente pentru festival, câtă vreme nici nu încerci să te deschizi publicului și să vinzi bilete. Conflictele de orice gen sunt o sursă de profit pentru cei care le provoacă. Oare cei care au participat la această ediție a Festivalului Interferențe – organizatori, participanți, public – ce au avut de câștigat?

Leave a Reply