Julieta și Romeo

julieta

Prima piesă a Marelui Will pe care o văd în „Anul Shakespeare” este tocmai a Naționalului clujean, această adaptare a regizorului Teodor Luncan după Romeo și Julieta. La final, sala a aplaudat în picioare deși a fost o piesă lungă, al cărei text și intrigă o știa toată lumea. După mine, succesul se datorează atât scenografiei foarte reușite a Alinei Herescu, cât și muzicii bine alese de către Șerban Ursachi în coregrafia Vavei Ștefănescu.

mateiCât despre jocul actorilor, aceștia au făcut o piesă piramidală, de aceea i-am și spus pe dos, Julieta și Romeo, pentru că în vârful piramidei stă Sânziana Tarța, interpreta unei Juliete aparte (absolut originală), iar restul fac (doar) roluri suport. Cutia cu surprize a Naționalului clujean ascunde însă mulți autori talentați: azi au ieșit la rampă, de partea Casei de modă Capulet (excelentă idee!) Anca Hanu în rolul Doicii, Ionuț Caras în rolul Thybalt și Angelica Nicoară într-o sexy Lady Capulet, iar din partea țesătoriei Montague (se poate spune și așa) i-am remarcat pe: Sorin Leoveanu în rolul lui Mercuțio (aplaudat la scenă deschisă) secondat de Radu Lărgeanu (Benvolio).

romeoÎn mod suprinzător aproape toată lumea pare să susțină pe (alt)cineva în această piesă, asemeni acrobaților care fac piramida la circ. Anca Hanu o susține pe Sânziana Tarța, care face (și cu ajutorul Ancăi) un rol de excepție, chiar dacă de acolo, din vârf, este obligată să facă puțin over-acting, dar îi iese o transformare suprinzătoare din Lolita într-o Julietă livrescă, naivă, încântătoare. Pe Matei Rotaru îl remarcasem în Linoleum, unde face un rol secundar bun, dar aici chimia cu Julieta nu funcționează, de aceea îi iese un Romeo simpatic, jucat cu suflet (se simte), dar pus în planul doi de Sânziana Tarța. De „vină” sunt și Leoveanu și Lărgeanu în MercuțioBenvolio, care din roluri-suport se transformă în „cei mai buni actori în roluri secundare”.

Și Irina Wintze (Lady Montague), Ovidiu Crișan (Capulet), Cătălin Herlo (Escalus), Diana Buluga (Rosalin) sau Miron Maxim (Balthazar) mi-au plăcut în rolurile lor, jucate corect, profesionist. Au dezamăgit puțin în seara aceasta actori buni precum Cristi Rigman (altfel un tip excepțional, capabil să facă două roluri, l-a jucat ok pe Peter dar superficial Spițerul, cu prea-grăbite replici) sau Matei Rotaru și asta din păcate a stricat impresia de ansamblu a piesei, care putea fi una wow. Oricum a ieșit bine spre foarte bine, iar trupa de la Naționalul clujean este pe un drum ascendent, mai ales că în orașul de pe Someș nu duce lipsă de concurență: pe lângă trupa foarte bună de la Teatrul maghiar, se dezvoltă și (încă) micile teatre independente.

Leave a Reply