Messi și Iniesta

hedda-gabler3

Dintr-o „scrisoare imaginară adresată Domnului Ibsen” de către regizorul Andrei Șerban, apărută în programul spectacolului Hedda Gabler de la Teatrul maghiar de stat din Cluj, am reținut următoarea formulare, chiar spre final:

„Aş vrea să vă spun despre ce are loc la Teatrul Maghiar din Cluj[…] În mod repetat, mi-am imaginat, lucrând aici, că antrenez o echipă comparabilă ca nivel cu ce reprezintă în fotbal F.C. Barcelona. Comparaţia nu e exagerată.”

Îmi permit să extind comparația, dacă tot nu-i exagerată: dacă echipa de la Teatrul Maghiar este FC Barcelona, antrenorul ei (cel mereu schimbător) este Valverde – zis și „furnica în bască”. Sigur, ceva mai cunoscut publicului nemicrobist ar fi José Murinho, dar nu-l putem compara pe Andrei Șerban cu un antrenor secund – nu se face una ca asta!

Deși Hedda Gabler este un spectacol de studio, tot nu l-am putea compara cu o partidă de fotbal în sală. El beneficiază de aportul a nu mai puțin de șapte actori unul și unul: Imola Kézdi, Bogdán Zsolt, Enikő Györgyjakab (sau, ca în versiunea văzută de mine, Anikó Pethő), András Hatházi, Ervin Szűcs, Csilla Varga și Réka Csutak. O întreagă echipă de handbal – clubul barcelonez stă bine și la acest sport, la care a cucerit, de asemenea, 6 cupe EHF și de 7 ori, Liga campionilor, trofee de care amintea și Andrei Șerban.

Să rămânem însă la fotbal: fiind un sport cu mulți fani, ne va permite comparații mai ușor recognoscibile! Orice meci are o tactică, în funcție de adversar. Deși faptul este mai rar pomenit de regizori, în teatru adversarul este chiar autorul piesei, alături de cei care au mai montat-o înainte. Orice montare ulterioară ar trebui să aducă ceva în plus, sau altceva – în orice caz, ea se va raporta la toate celelalte. Așa cum trebuie să creadă antrenorii în victorie, pentru a pregăti o tactică adecvată, la fel și regizorii, sunt convinși că are o viziune superioară sau originală, care merită împărtășită. Altfel, cum ar mai avea ei curaj să pună în scenă, ani după ani, alte și alte variante ale aceleiași piese?

Ca și la fotbal, fiecare component al trupei are un rol în ceea ce se mai numește și „angrenajul echipei”. În cazul Barcelonei, se știe: toată lumea pasează către Leo Messi, care înscrie. El este cel mai bun marcator și simbolul echipei. În spectacolul Hedda Gabbler montat de regizorul Andrei Șerban la Teatrul maghiar din Cluj, rolul principal aparține Imolei Kézdi, o actriță briliantă. Nici în cazul său, comparația cu Barcelona lui Messi nu e deloc exagerată. Dar dacă Imola este Leo, cine să fie Andres (Iniesta)?

Rivala eroinei sau personajul său dublu, doamna Elvsted? S-ar putea, mai ales că titulara rolului, Enikő Györgyjakab, a primit premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. Dar și András Hatházi, premiat pentru Cel mai bun actor în rol secundar la aceeași gală, îi dă o replică pe măsură în rolul judecătorului Brack.  Acesta este dublul tatălui – un personaj nou, introdus de Andrei Șerban prin vocea sa, care nu exista în versiunea originală a piesei lui Ibsen. Să spunem atunci, forțând în continuare comparația, că Enikő Györgyjakab sau Anikó Pethő ar fi Neymar, iar András Hatházi pasatorul Iniesta, cel care-i potrivește mingea lui Messi. Sau mai bine zis, coordonatorul de joc, omul pe la care trec toate mingile importante.

Un rol la fel de important ar fi meritat poate Ervin Szűcs și Bogdán Zsolt, care interpretează rolurile fostului iubit și, respectiv, cel al actualul soț al Heddei. Însă în partitura tactică imaginată de regizorul Andrei Șerban, aceștia sunt trimiși pe flancuri, ca Dembele sau Rakitić, de unde să livreze centrări sau pase filtrante pentru Messi. Ba, parcă, Bogdán Zsolt este trimis să ajute și defensiva, ca Dani Alves. Spun asta deoarece pare pus să facă un Jörgen Tesman de un burlesc exagerat, în orice caz, peste cum apare ca și construcție la celelalte personaje. Asta deși capacitățile sale actoricești ar fi permis un personaj mai echilibrat decât acel Charlie Chaplin care a ieșit, mai apropiat, să zicem, de Woody Allen. Dar ar așa este când (crezi că te) joci la Barcelona, nu au loc mai mulți Leo Messi în atac!

– recenzie în curs –

Leave a Reply