Orbii – avancronică

Grunge Background Wallpaper Texture Concrete Concept

Program dedicat tinerilor regizori la Teatrul Maghiar de Stat

Mâine seară de la ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj are loc premiera (în format studio) a spectacolului Orbii, după texte de Maurice Maeterlinck, Samuel Beckett, Hajas Tibor, Pilinszky János și Pier Paolo Pasolini. Proiectul face parte din programul dedicat tinerilor regizori inițiat de Teatrul Maghiar în această stagiune. Probabil ca o compensație pentru ceea ce s-a întâmplat cu Rosmersholm?

Conform informațiilor de pe pagina de internet a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Botond Nagy a folosit ca punct de pornire piesa lui Maeterlinck pentru descoperirea unui univers mai amplu, mai profund. Spectacolul este rezultatul unei munci de echipă armonice și constructive și are la bază relația individului cu moartea, prezentă și în piesa Orbii, premiera unei echipe tinere de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, un „element determinant pentru identitatea culturală a oraşului”, după cum titrează secțiunea Despre noi de pe aceeași pagină de internet a instituției, a promovat (cu precădere în ultimii 10 ani din cei peste 25 de când e la conducerea sa este Tompa Gabor) o tradiție repertorială centrată pe regizorii de marcă. Cel puțin de când sunt eu în Cluj (5-6 ani) și frecventez acest teatru, fiecare stagiune a avut doi-trei regizori europeni invitați. Revenind la pagina de internet huntheater.ro (doar sublinierile îmi aparțin):

Spectacolele promovează un limbaj teatral progresiv, atent la tendinţele internaţionale actuale. Estetica proprie a teatrului, născută la confluenţa tradiţiei teatrale maghiare şi a şcolii regizorale româneşti, este consolidată prin invitarea unor creatori care – pe lângă realizarea unor spectacole apreciate de public şi de profesionişti – asigură continuitatea prospeţimii spirituale a companiei.

Ei bine, aici nu sunt chiar întru-totul de acord: da, această politică repertorială consecventă i-a dat teatrului un anume profil, acela de instituție cu înalt grad de profesionalism, dar acest profil deja clasicizat nu asigură apriori prospețimea spirituală a companiei. Desigur că echipa de actori, una excepțională, și-a împrospătat prin întâlnirea cu regizori care îmbrățișează estetici și metode de lucru diverse, experiențele artistice și forța creatoare. Dar așa cum a demonstrat cazul Zholdak, această întâlnire include și ciocniri. Abia acest proiect dedicat tinerilor regizori mi se pare că într-adevăr, vine să completeze citata „prospețime spirituală” a companiei.

Tânărul regizor

Botond Nagy își definește producțiile ca fiind instalații tehno-poetice din care nu lipsește nici latura personală. I-am urmărit la Reactor All over your face, un spectacol promițător, produs de asemenea în cadrul unui proiect pentru tineri regizori, și anume Fresh Start – rezidențe de creație (mentorul său fiind aici regizorul Sinkó Ferenc). În Orbii, muzica și elementele vizuale joacă un rol la fel de important ca personajele, iar spațiul creat de Carmencita Brojboiu reprezintă un spa high class unde toată lumea ar trebui să se simtă bine.

Acest spectacol nu face promisiuni şi nu se justifică, nici nu vrea să fie mai mult decât ceea ce este: un colaj al epocii în care ne naştem de mii de ani. De asemenea, un colaj al stângăciilor noastre, al monologurilor paralele, al nevoii de atenţie şi de iubire a fiecăruia dintre noi. Creatorii săi sunt actorii Gábor Viola, Loránd Váta, Ervin Szűcs, Rita Sigmond / Kinga Ötvös, János Platz, Csaba Marosán, Gizella Kicsid, Melinda Kántor, Emőke Kató, Éva Imre, Loránd Farkas, Balázs Bodolai, Péter Árus, Csilla Albert.

Decoruri: Carmencita Brojboiu, costumele: Erika Márton, muzica: Bence Kónya Ütő, coregrafia: George Pop, efectele vizuale: András Rancz, dramaturgia: Ágnes Kali, light design: László Erőss, asistent de regie: Emőke Veres. Următorul spectacol va avea loc marți, pe 23 mai, tot de ora 20.00. Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete a Teatrului (de luni până vineri, între orele 10.00-14.00 şi cu 1h 30’ înainte de spectacol).

Leave a Reply