Premiile Festivalului de dramaturgie contemporană Brașov

premii

La sfârșitul săptămânii trecute a căzut cortina Festivalului de dramaturgie contemporană Brașov, a cărui desfășurare a fost pusă sub semnul întrebării de lipsa fondurilor, ca și de situația tensionată dintre conducerea Teatrului Sică Alexandrescu și sindicaliști. Dat fiind că a fost totuși o ediție aniversară (70 de ani de teatru în Brașov), până la urmă municipalitatea a reușit să aloce fondurile necesare, iar festivalul a avut loc, pe durata celor 8 zile găzduind 150 de invitați și jucându-se 9 piese de teatru.

teatrul-dramatic1Potrivit comunicatului remis presei de către conducerea Teatrului Sică Alexandrescu „o mare sărbătoare a scenei teatrale brașovene, care a oferit prilejul întâlnirii cu montări de excepție ale unor piese care au comunicat idei actuale legate de naționalism, intoleranță etnică și religioasă, dar și despre prietenie, forța legăturilor dintre oameni, despre frumusețea ascunsă chiar și în cele mai mici lucruri, despre călătoriile fiecăruia spre desăvârșirea Eu-lui, despre transformarea realității traiului de zi cu zi în metafora vieţii eterne”.

La final (sâmbătă) s-au acordat și premii, apoi (duminică) brașovenii au fost chemați la vot. Marele câştigător al festivității de premiere a fost Teatrul Metropolis, luând marele premiu al festivalului, cu spectacolul „Domnul Ibrahim şi florile din Coran“, şi încă trei premii din partea juriului (pentru Marian Râlea, Chris Simion, Maria Miu). Alte premii au fost acordate pentru actorii și spectacolele „Vasia şi Sonia şi Spike“ de Christopher Durang (Gheorghe Visu – cel mai bun actor, Liliana Pană – cea mai bună actriță, Maria Miu scenografie), al Teatrului Mic din Bucureşti, „Varşovia: Ghid turistic“ al Teatrului Evreiesc de Stat, care a primit Premiul de popularitate, şi Barajul Centrului Cultural Arcub, care a primit Premiul pentru creaţie originală.

În acest an, juriul FDR a fost format exclusiv din personalităţi ale scenei braşovene: Virginia Itta Marcu, Mircea Andreescu şi Costache Babii. De remarcat că nimeni de la Teatrul Metropolis nu a participat la festivitățile de la sfârșitul FDR, conducerea sa transmițând, prin directorul George Ivașcu, un mesaj de mulțumire prin care își exprima regretul că acestea se suprapun cu Gala aniversară a Teatrului Metropolis pe care o pregătesc. Iată declarația directorului de la teatrul bucureștean:

Mulțumim încă o dată pentru premiu! Este o deosebită onoare pentru teatrul nostru. În același timp, precizăm susținerea noastră nemărginită pentru actorii care au fost dați afara din Teatrul Sică Alexandrescu. Regretăm ca actori minunați, care au făcut cinste teatrului brașovean, sunt concediați. Este o mare pierdere pentru cultura urbei și nu numai. Cu deosebită considerație, George Ivașcu

Desfășurarea festivalului nu a fost lipsită de incidente, unor actori refuzându-li-se cu o oră înainte de spectacole dreptul de a purta banderole albe pentru susținerea colegilor dați afară de acolo, iar altora (conform declarațiilor făcute de către actrița Elena Popa de la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe) punându-li-se înaintea urcării pe scenă condiția semnării unei declarații prin care își (auto)cenzurau dreptul de a-și manifesta în vreun fel solidaritatea cu participanții la proteste.

Într-un interviu televizat despre FDR, actorul George Custură remarca faptul că sunt două edificii staliniste în România (clădiri construite într-un stil arhitectonic consacrat în fostele țări comuniste): Casa Presei din București și Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov.

 

Leave a Reply