Provizoriu

pro3

Avîndu-i pe Cătălin Filip, Oana Mardare și Doru Taloș în rolurile principale, spectacolul de la Reactor și-a propus să aducă în fața publicului imaginea oamenilor invizibili social.

pro2Rolurile au reprezentat în mod evident o provocare; fiecare actor a avut de creat și prezentat, într-o manieră competitivă față de ceilalți (un fel de ”personajul meu e mai invizibil decît al tău”), personaje ce își spun poveștile într-un spațiu apropiat de noi atît temporal, cît și spațial.

Decorurile sunt minimaliste, dar suficiente cît să contribuie la crearea veridică a personajelor. Jocul actoricesc devine, pe măsură ce spectacolul se desfășoară, din ce în ce mai bun. Personajele lor sunt excepționale prin substanța și veridicitatea lor.

pro1Ceea ce contribuie la ruptura dintre teatru și viața reală, ruptură ce cred că ajunge să lege spectatorii de reprezentație, e faptul că poveștile și personajele nu mai țin atît de mult de un plan fictiv, cît de o posibilitate de a cunoaște astfel de oameni și chiar de a deveni personaje la rîndul nostru: corporatiști depersonalizați de o rutină ce nu satisface, femei cu un viitor lipsit de perspective, studenți mediocri fără ințiativă, bătrîni uitați, măcinați de amintiri și regrete.

Tematica, deși nu pare neapărat remarcabilă sau ofertantă, prin modul în care e adusă în fața publicului, impresionează prin jocul de planuri ce crează antitezele dintre vivacitate și asertivitate, voluntarism și resemnare.

pro4Actorii se joacă cu rolurile lor de ”prezentatori”, intrînd și ieșind din personaje cu ușurință, jocul lor dublu (triplu sau cvadruplu) contrabalansînd prin umor seriozitatea problemei, făcînd spectacolul mai accesibil și puțin crispat decît ar fi putut tematica să-l facă.

Provizoriu e timpul petrecut în pielea acestor ființe care ne sperie și ne amuză, carismatice și cinice, personaje care (nu) mai au de ales. Pentru cei ce vor să vadă o altă față a lumii în care trăiesc, o față nevăzută sau ignorată, spectacolul teatrului Reactor e unul din cele mai potrivite.

Un video realizat de Robert Puțeanu, căruia îi aparțin și imaginile inserate în text:

Leave a Reply