Rosmersholm de Ibsen în regia lui Aureliu Manea – piatră de hotar a teatrului românesc

Aureliu Manea

Astăzi a avut loc la Teatrul maghiar din Cluj-Napoca conferința teatrologului George Banu intitulată: „Rosmersholm de Ibsen în regia lui Aureliu Manea – piatră de hotar a teatrului românesc”. Urmăriți mai jos o scurtă filmare din debutul conferinței:

Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca a fost plină la ora amiezii: atât cu prezențe, cât și cu absențe (au lipsit tocmai actorii teatrului). O sală plină atât cu vorbe, cât și cu tăceri – au fost subiecte despre care s-a vorbit pe larg, și subiecte despre care s-a vorbit voalat. Conferința s-a bucurat de prezența Vioricăi Manea, (sora regretatului Aureliu Manea), anunțată de George Banu – care nu s-a ferit să amintească în debut de contestarea alegerii sale:

În primul rând, sunt foarte mulțumit și încântat de a fi aici cu ocazia spectacolului Rosmersholm pe care-l pune în scenă Andriy Zholdak. Am aflat că o persoană… m-a criticat că i-am propus lui Tompa ca Zholdak să pună în scenă Rosmersholm. Eu mă felicit de faptul că i-am propus lui Gábor Tompa să facă acest spectacol, mă felicit că Andriy Zholdak a acceptat, iar acea persoană (nu spun cine, vorba lui Caragiale, persoană importantă) mă lasă într-un fel indiferent, deși mă exasperează prin veninul mediocru pe care nu face altceva decât să-l răspândească în jurul său.

Până la urmă George Banu a menționat cu jumătate de gură, numele contestatarului său (Marian Popescu, care ar fi devenit un funcționar, un fel de cenzor al teatrului), dar au fost câteva aspecte care au rămas necomentate pe finalul conferinței, când s-au solicitat întrebări din sală. O doamnă care s-a recomandat ca fiind actriță l-a întrebat pe regizorul Andriy Zholdak despre concepția sa privind rolul actorului, și dacă îl consideră pe actor o unealtă, un instrument, sau un partener?

După părerea mea, actorul este, desigur, un partener. Acest parteneriat este valabil câtă vreme el are o inimă mare și talent. Dacă însă talentul său nu se ridică la înălțimea rolului, atunci el trebuie să vină după mine…

a răspuns regizorul ucrainean. În cursul acestei discuții, vorbind despre chimia dintre regizor și actor, George Banu a pomenit de o discuție din seara precedentă, referindu-se la o intuiție a regizorului Andriy Zholdak, care ar fi menționat o actriță căreia i s-ar fi potrivit perfect rolul Rebekkăi. Speculând această remarcă, George Banu a fost întrebat din sală dacă aceasta înseamnă cumva că actrița aleasă de Zholdak nu ar fi fost potrivită?

Întrebare la care atât George Banu cât și lui Gábor Tompa au revenit cu precizarea că discuția se referea la „o actriță ideală”, și nu la actorii implicați în această piesă. Astfel că discuția a rămas la acest nivel ideatic, mai mult teoretic, alimentând rumorile pe care conducerea Teatrului Maghiar le acuză, dar nici nu iese cu o declarație tranșantă ca să le stingă.

1 thought on “Rosmersholm de Ibsen în regia lui Aureliu Manea – piatră de hotar a teatrului românesc

Leave a Reply