George Banu din nou la Cluj

banu3

Criticul de teatru George Banu ajunge din nou la Cluj după Interferențe, de data aceasta pentru o călătorie în timp. Eseistul va susține miercuri, de la ora 12.00, în foaierul de la etajul Teatrului Maghiar din Cluj o prelegere ocazionată de premiera „noului” Rosmersholm pus în scenă de regizorul ucrainean Andriy Zholdak, dintr-o perspectivă personală.

banu1Teoreticianul de teatru român George Banu (alături de care nu pot să mă abțin să nu spun că sunt și eu, mai ferit, în imaginea alăturată) ne va vorbi despre un „eveniment” conex al cărui martor și apărător a fost, o evocare a „luptelor” de odinioară și totodată un omagiu adus unui artist dispărut. Toate acestea vor avea loc în cadrul conferinței intitulată Rosmersholm de Ibsen în regia lui Aureliu Manea – piatră de hotar a teatrului românesc – anunțată de huntheater.ro.

maneaPreambul: în anul 1968, la sfârșitul studiilor sale regizorale, regretatul Aureliu Manea semna acest spectacol – esențial pentru avangarda epocii – punând în scenă la teatrul din Sibiu piesa lui Ibsen din perspectiva lui Grotowski și a Teatrului Laborator din Wroclaw. Mai mult decât atât, Aureliu Manea asumă și afirmă această influență, iar radicalitatea spectacolului îi dă o dimensiune de manifest pe care îl salută și-l apără entuziaștii Lucian Pintilie, Radu Penciulescu și George Banu.

Banu era atunci în cele trei luni ale sale la Direcția Teatrelor, după cum rememora într-un interviu din Dilema veche:

Constanţa Crăciun, temutul ministru al Culturii, m-a chemat într-o zi, după ce eu mă retrăsesem din teatru pentru a face asistenţă de regie la filmul lui Liviu Ciulei Pădurea spînzuraţilor, şi mi-a spus: „Vrei să pleci din teatru, eu te numesc director!“. Am acceptat, dar am rezistat. Mai tîrziu, pentru trei luni, am asumat Direcţia Teatrelor – singurul meu merit acolo a fost să salvez spectacolul lui Aureliu Manea cu Rosmersholm – şi am demisionat cînd am înţeles că toate porţile erau închise. Ei au încercat să mă cumpere, dar şi eu am ştiut să joc.

banu2Acel spectacol s-a impus ca o piatră de hotar ce a marcat totodată nașterea unui regizor unic și o ruptură cu estetica oficial formulată. Rosmersholm, un spectacol polemic, un spectacol-referință, se va afirma în contextul unei epoci de „libertate” ale cărei limite au fost extinse atunci grație lui Manea și a celor care i-au luat partea. La discuție va participa și regizorul Andriy Zholdak și desigur, Gábor Tompa – directorul Teatrului maghiar – care a  montat o adaptare a celor trei piese (singurele) scrise de Aureliu Manea, după o dramaturgie de András Visky. O ocazie de neratat pentru noi de a putea savura, ca să zic așa, reîntregirea celebrului trio „middle age” din avangarda teatrală clujeană (BanuTompa – Visky) care se va reuni nu doar pentru un whisky, ci și pentru a face un careu de ași în compania lui Zholdak, în amintirea regretatului joker Manea. 

Leave a Reply