Premiile UNITER

image004

Într-o societate care se dezice treptat de valorile meritocrației, acestea se regăsesc în mod surprinzător în lumea teatrului. Premiile Senatului și nominalizările se știu, s-au publicat. Juriul final al Galei UNITER a fost compus din Dragoş Buhagiar (scenograf), Marina Constantinescu (critic de teatru), Marcel Iureş (actor), Ana Ularu (actriță) și Alexa Visarion (regizor).

Reiau doar câteva premii acordate la gala de la Alba Iulia spectacolelor pe care le-am văzut cu proprii ochi, voi sări peste cele de care doar am auzit: Cel mai bun spectacol a ieșit Rambuku de Jon Fosse, în adaptarea Ancăi Măniuțiu și regia lui Mihai Măniuțiu, pus în scenă la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara. Am văzut spectacolul care a închis stagiunea precedentă la Timișoara și am rămas impresionat.

ra8Pentru un clujean, a fost o ocazie unică de a vedea pe scenă un spectacol în regia artistică a managerului Naționalului clujean, cu care acesta nu are voie să lucreze în calitate de regizor. Din fericire, domnul Măniuțiu lucrează cu alte trupe din țară, cum sunt cele ale Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Teatrului Aureliu Manea din Turda, „Regina Maria” din Oradea sau „Mihai Eminescu” din Timișoara.

Am văzut și Oraşul nostru, după piesa lui Thornton Wilder, în regia lui Cristian Ban la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, chiar la premieră, cred că a fost chiar de 1 martie 2017. Nominalizare pe deplin meritată, un spectacol remarcabil – am pus o cronicuță aici. La fel și Deşteptarea primăverii de Frank Wedekind, poem teatral rock, în regia lui Vlad Cristache, pus în scenă la Teatrul Mic Bucureşti. Mă bucur că asemenea spectacole de avangardă sunt remarcate și nominalizate.

Cât despre cel mai bun actor în rol secundar – spectatorii Teatrului de Stat din Cluj îl cunosc pe Zsolt Bogdán. Nu l-am văzut în rolul Roy M. Cohn din spectacolul serial Îngeri în America (Partea I: „Sfârşitul lumii e aproape” și Partea a II-a: „Perestroika”) de Tony Kushner, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, dar Zsolt este unul dintre actorii pentru care merg la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

image004Zsolt Bogdán este la cel de al treilea premiu UNITER, după ce i s-a decernat de două ori premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru Bergman (Strigăte și șoapte, regia: Andrei Șerban, 2010) și Faustus (Tragica istorie a doctorului Faustus, regia: Mihai Măniuțiu, 2003). Cât despre nominalizații premiului cel mai bun actor în rol principal, sunt toți actori excelenți, și fiecare merita să îl primească.

Atât Andrei Huţuleac pentru rolul titular din spectacolul Hamlet de William Shakespeare, direcția de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis Bucureşti cât și Victor Rebengiuc pentru rolul Bérenger întâiul din spectacolul Regele moare de Eugène Ionesco, regia Andrei și Andreea Grosu la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti. Faptul că i s-a acordat domnului Rebengiuc este o recunoaștere pe final de carieră a contribuției sale în teatrul românesc, în vreme ce Andrei (câștigătorul de anul trecut) mai are o viață înainte.

Nici Ervin Szűcs, nominalizat pentru rolul Prior Walter din spectacolul serial Îngeri în America (Partea I: „Sfârşitul lumii e aproape” și Partea a II-a: „Perestroika”) de Tony Kushner, direcția de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, nu a fost un outsider. Pe lângă premiul pentru actorie, acordat lui Zsolt Bogdán și cel pentru cel mai bun spectacol, acordat TN Timișoara – unde se simte amprenta ardelană a echipei  Mihai Mănuțiu/Anca Mănuțiu/Andreea Gavriliu – Clujul teatral mai poate contoriza un premiu:

Doina Modola a fost distinsă cu premiul Uniter la categoria Critică de teatru. Doamna Modola este critic literar, teatrolog și eseist, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. A absolvit Facultatea de filologie a UBB Cluj (1969), doctorat cu o teză despre Modalităţi şi forme în dramaturgia românească, 1981.

modolaA scos în 2017 un foarte consistent volum III despre dramaturgia lui Blaga, împlinind astfel un proiect personal mai vechi, o trilogie dedicată acestei dramaturgii, care a debutat cu volumele din 1999 – Lucian Blaga şi teatrul. Insurgentul și 2003 – Riscurile avangardei. 

Alte volumeDramaturgia românească între 1900-1918, 1983; Actori pe scena lumii, 1990; ; Chipurile Traviatei. Reprezentaţia lirică, 2002; Riscurile avangardei, 2003; Dramaturgia prozatorilorSeducătorul şi umbrele. Gib I. Mihăescu, 2003 (2006); Lucian Blaga şi teatrul. 

Coautoare la Dicţionarul cronologic al romanului românesc de la origini până în 1989, 2004 (Premiul Uniunii Scriitorilor din România) şi la Dicţionarul cronologic al romanului tradus în România de la origini până în 1989, 2005 (Premiul USR, Filiala Cluj). Premiul special pentru carte de teatru acordat de Asociaţia Internaţională a criticilor de teatru – secţia critică, 1999; premiul UNITER pentru întreaga activitate (2007).

 

Leave a Reply