Uniunea teatrelor din Europa

tompa

În 2018 se împlinesc 10 ani de când Teatrul Maghiar de Stat Cluj a fost admis prin unanimitate de voturi de către Adunarea Generală Extraordinară ca membru al Uniunii Teatrelor din Europa (Union des Théâtres de l’Europe), ca singurul teatru de limbă maghiară la acea vreme. Și tot în acest an, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, regizorul Gábor Tompa, a fost ales noul președinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

Gábor Tompa îi succede cehului Michal Dočekal, fost director al Teatrului Naţional din Praga. Tompa a declarat că în calitate de președinte al celei mai prestigioase organizații teatrale din Europa își propune să construiască punți între vechile și noile valori și consolidarea renumelui organizației. Totodată, Gábor Tompa are în plan să reia festivalul anual organizat de către Uniunea Teatrelor din Europa, ultima ediție fiind organizată, în 2008, de către Teatrul Bulandra în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Născut la Târgu Mureş în 1957, Tompa a urmat în perioada 1976–1981 cursurile Academiei de Teatru si Film din Bucureşti, diplomă în Regie de teatru, film si televiziune. Profesori: Cătălina BuzoianuMihai Dimiu, Liviu Ciulei. Între 1981–1985 – angajat la Teatrul Maghiar de Stat Cluj – ca regizor, pentru ca din 1985 până în 1990 se fie încadrat ca regizor principal. Din 1990 până în prezent DIRECTOR al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, numit de Andrei Pleşu.

 

Leave a Reply