A Grönholm-módszer (metoda Grönholm)

gronholm_02

Jordi Galceran a scris scenariul piesei El método Grönholm în 2003, inspirat de un articol din ziar: o jurnalistă găsise într-un coș de gunoi o scrisoare de intenție cu remarci neplăcute la adresa candidaților. Articolul i-a atras atenția, provocând o reflecție asupra metodelor folosite în cursul acestei relații mijlocite: angajat – angajator, prin departamentele de „resurse umane”.

Catalanul s-a documentat, parcurgând ultimele cărți apărute pe această temă, apoi a scris piesa cu titlul inițial „Selecția naturală”. S-a jucat azi la Festivalul Internațional de Teatru Clasic Arad / FICTA, în regia lui Ádám Horgas, produsă de Pécsi Nemzeti Színház (Teatrul Naţional Pécs), în interpretarea actorilor Józsa Richárd Széll (Ferran) Horváth Lajos (EnricGyörfi Anna (Merce) și Mikola Gergő (Carles).

O piesă încă actuală cu patru candidaţi ajunși în ultima etapă de interviuri pentru un job de vis într-o cameră stranie. Află din start că uşa este deschisă și vor putea părăsi încăperea dacă nu sunt acord cu metoda folosită, dar aceasta implică abandonarea competiției în care s-au calificat. Situaţiile neobişnuite devin din ce în ce mai umilitoare și cu toate acestea ei nu fac pasul decisiv în afara încăperii: asistăm la o auto-claustrare. Unul dintre candidați, Ferran, este avizat de comportamentul psihologilor din companii, care intervin la prima breșă asupra psihicului angajatului, răsucind cuțitul în rană până când aceștia cedează, așa că este decis să continue cursa cu orice preț. Doar că în această competiție dusă la extrem vor ieși la iveală sentimente din ambele tabere (angajat și angajator): frica, incorectitudinea, cruzimea, nebunia.

Piesa a fost jucată în limba maghiară și subtitrată în căști pentru publicul vorbitor doar de limba română, minoritar în Sala Mare a Teatrului Clasic din Arad la această reprezentație. La final, actorii maghiari au fost aplaudați în picioare de către public, semn că piesa a plăcut. O dramă complexă în doar 4 personaje, jucată pe multe scene ale lumii (și la Teatrul Nottara, în regia lui Theodor-Cristian Popescu), care s-a bucurat de două ecranizări: El método (2005)  cu 7 personaje și Exam cu 8/7 (candidați).

Leave a Reply