After hours

after

Am luat la cunoștință de Radu Iacoban (actor, regizor și autor de texte dramatice) prin intermediul Comedy Cluj, cu ocazia spectacolului său „After Hours”, selecționat la festivalul de film. Știu că nu e ușor să te impui în teatrul independent și cu atât mai puțin în teatrul de stat. Ca actor, Radu este angajat la Teatrul Mic, joacă și la Godot Café-Teatru, e prezent și în spectacolul „Carousel” regizat de Andrei Șerban la Teatrul Bulandra. Este un artist tânăr, acuzat că produce spectacole facile, pentru spectatorii care frecventează Godot-ul. Și „After Hours” este un spectacol menit să placă, te face să râzi, să te relaxezi și să pleci binedispus, iar rețeta se pare că funcționează.

Pleacă de la un poem în proză de Charles Baudelaire, simbol și indicație în același timp: Hai, spune poezia aia. Aia, cu „îmbătați-vă”. După ce recită poemul, Cătălin Babliuc nu uită să menționeze clișeul „secolul vitezei”, precum și celelalte boli de care mai suferă lumea în care trăim. Una dintre ele este și arta comercializată de rețelele de socializare, de tot felul de revistuțe online, blog-uri. Arta care ți se dezvăluie în fața ochilor atât cât dai scroll. Scopul spectacolului nu este acela de a face morală, de a judeca și de a pune etichete.

El prinde contur și substanță în ritmul în care se dezvăluie intimitățile, principiile și fobiile personajelor care singure, țin toată povestea. Pus în contrast cu un hedonist, un om al dictonului carpe diem și al boemiei fără opium, personajul interpretat de Conrad Mericoffer este umanizat, învestit cu principii morale și, din acest punct de vedere, superior. Iar textul nu exploatează și nici nu adâncește acest substrat. Povestea merge mai departe, la propriu, până la prima și ultima, de altfel, răsturnare de situație care implică, evident, o femeie… infidelă.

Scenele care ar putea fi monotone sunt salvate și transformate în momente de stand-up comedy de Cătălin Babliuc care nu tratează nicio replică fără umor. Conrad echilibrează balanța și creează un personaj timid și rezervat, dar cu un anumit șarm voit deghizat în stângăcie. „After Hours” este un spectacol care îți transmite cinstit, de la început:

Îmbătați-vă! Cu vin, cu poezie sau cu iubire, după cum ți-e firea.

Și până la urmă chiar te îmbată cu o stare de bine, nu-ți pune probleme. Rețeta lui Radu Iacoban funcționează, iar ceea ce poate este comercial nu înseamnă neapărat că este și slab din punct de vedere valoric.

Leave a Reply