Barajul – un spectacol despre lumina din oameni

barajul_foto-andrei_gindac-480x286

Mâine la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov se joacă în cadrul Festivalului de Dramaturgie Contemporană “Barajul” de Conor McPherson, în traducerea și regia Andreei Vulpe. 

barajul_afis_webÎntr-un bar din Irlanda, situat în apropierea unui baraj, se întâlnesc trei prieteni. Seara lor se desfășoară conform unui ritual tipic pentru orășelul în care nu se întâmplă mai nimic: discută despre vreme și despre venirea în localitate a unei tinere din Dublin. Prezența ei schimbă totul, oferind fiecăruia dintre bărbați prilejul de a spune o poveste. Andreea Vulpe este regizoare, dar predă și arta actorului și se folosește de această specializare pentru a-și pune în valoare, cu discreție, studenții. Citatul care mi-a atras atenția asupra domniei sale, extras dintr-un interviu pentru yorick.ro, este următorul:

Teatrul e singurul loc în care făpturi reale, în carne şi oase, convieţuiesc cu făpturi imaginare (personajele), fără ca nimănui să i se pară suspect.

Drept pentru care m-am hotărât să vizionez Barajul, votată printre cele mai importante piese ale secolului 20 într-un sondaj realizat de Royal National Theatre din Londra și una dintre cele mai bune 101 de piese ale tuturor timpurilor după părerea lui Michael Billington, criticul de teatru al ziarului The Guardian. O recenzie a piesei am găsit aici, spicuiesc:

Decorul semnat de Dan Titza creează spațiul ideal pentru ca poveștile lor să beneficieze de atmosfera necesară, de la fiorul groazei, la emoția cea mai veridică. Andreea Vulpe, regizoarea spectacolului, conduce cu sensibilitate aceste personaje, calibrează cu finețe nota de fantastic a poveștilor spuse, păstrând până în final suspansul la cote înalte.

„E de datoria noastră să vorbim despre flagelul singurătăţii în lumea de azi: să-l asumăm, să-l cercetăm şi să-i căutăm soluţii, dorim ca, prin intermediul acestui spectacol, să redăm societăţii noastre încrederea interpersonală, lipsa de tensiuni şi coeziunea socială”, declară regizoarea spectacolului.

Distribuția: Marian Râlea, Alexandru Voicu, Gabi Costin, Romeo Pop, Simona Pop

Foto: Andrei Gindac

Leave a Reply