Cine spală oala de mămăligă?

c3

Cine spală oala de mămăligă? este un spectacol pe texte culese de un împătimit al poveștilor autentice din Munții Apuseni – profesorul de limba română din Aiud, Daniel Tiutiu. Istoriile reînvie spiritul pur al oamenilor din aceste locuri și au un umor cu totul aparte, fiind  rostite de cei doi actori într-un neaoș grai ardelenesc. Muzica originală – prelucări pentru flaut și pian – este alcătuită din teme și melodii românești tradiționale, fiind compusă și interpretată de Edith Tóth.

cameliaCamelia Hâncu a alcătuit scenariul pentru spectacol bazându-se pe trei dintre cele șase volume de povestiri ale lui Daniel Tiutiu: Poveștile bătrânilor din munți, Povești din valea pietrilor și Povestiri din alte vremuri și de azi. A fost conceput inițial ca un storytelling, dar ce a fost prezentat în regim de premieră miercuri, 22 noiembrie 2017 trecută la Teatrul Național din Cluj – un spectacol de studio realizat cu sprijinul doamnei Viorica Samson Manea – este o amplificare a povestirilor, care le dă posibilitatea actorilor să-și etaleze măiestria artistică într-un spectacol de un comic savuros și, în același timp, plin de tâlc.

Titlul Cine spală oala de mămăligă? duce cu gândul la un conflict uşor absurd şi banal dintre un soţ şi o soţie. Cu scopul de a-i crea o stare de bună dispoziție spectatorului şi de a-l amuza prin criticarea unor moravuri, creaţia Camelia Hâncu curge lejer, prin interpretarea unor poveşti care decupează şi nuanţează culoarea locurilor de unde au fost culese. Ingenioasă ideea de a plasa totul în regim de studio.

c2Graiul ardelenesc prinde foarte bine în interpretarea degajată şi ludică a celor doi actori (Ioan Isaiu şi Elena Ivanca), mereu în corelaţie cu artista Edith Toth care se ocupă atât de partea muzicală, fiind şi într-o competiţie continuă cu cei doi povestitori. Fiecare își dorește să ia cele mai multe aplauze, să strălucească mai tare decât celălalt, rezultând un spectacol hazliu care îşi atinge ţinta, susţinut onorabil de trioul celor trei povestaşi.

Din interviul consemnat de Eugenia Sarvari pe pagina Teatrului Național din Cluj cu regizoarea spectacolului aflăm că în ultimul an de facultate a plecat la București ca să facă asistență de regie la un spectacol de Alexandru Dabija și a stat la București trei ani. Acest spectacol s-a născut după ce Flavius Lucăcel i-a prezentat-o într-o zi pe doamna Viorica Samson Manea, care se gândea la un proiect pe textele fratelui ei, regretatului regizor Aureliu Manea. Dar înainte de asta, dorea să facă de Crăciun un spectacol pentru foștii lui colegi de sanatoriu.

M-am gândit la Păcală. Aici fac o paranteză. Nu cred că am făcut asistență de regie la Alexandru Dabija doar așa, întâmplător. Iubesc foarte mult teatrul românesc și spiritul românesc. De câte ori am încercat să fug din țară și să rămân pe-afară, nu a mers. M-am întors de fiecare dată.

Am căutat textul lui Păcală. Am găsit adaptări făcute de Victor Cilincă, dar brusc, mi-am amintit de Daniel Tiutiu, cu care am fost pe munte, la Tecșești, dincolo de Galde. Tiutiu este un profesor de limba română din Aiud. A predat, la un moment dat, și limba latină.

„Am citit volumele, am sunat-o pe doamna Manea și i-am spus că am găsit ce căutam. I-am trimis câteva povești, i-au plăcut, am început lucrul. Spectacolul ar fi trebuit să aibă loc înainte de Crăciun la Galda, dar în cele din urmă, din mai multe motive, premiera a avut loc la Teatrul de Păpuși „Prichindel”, în Alba Iulia. De multe ori au loc fel de fel de întâmplări care, pe mine, mă uimesc. Ele duc într-o anumită direcție. O direcție la care nu te aștepți, dar în final îți dai seama că aceea e direcția bună”.

Spectacolul are pe alocuri note de repetiție, iar artiștii greșesc replicile în mod voit, pentru a ne rupe din spațiul narativ în care tot ei ne-au purtat, ca să ne readucă în cel teatral – adresându-se atât omului simplu, cât și intelectualului, și tinerilor, dar și copiilor.

Cine spală oala de mămăligă? poate fi privit ca o comedie, ori ca o șezătoare teatrală, o colecție folclorică de pilde de viață. Dacă ați ratat premiera, spectacolul se va mai juca miercuri, pe 29 noiembrie și în 22 decembrie. Nu pierdeți un bun prilej de bună dispoziție!

 

Leave a Reply