Concursuri și rezidențe dramatice

drama5

Așa de dimineață, iată doar una din definițiile teatrului, propuse de Matei Vișniec:

Teatrul este o mașinărie de examinat (resetat) memoria colectivă: lucrurile esențiale pe care începem să le uităm sunt readuse la suprafață, iar nimicurile care ne inundă cotidianul sunt aruncate (pentru o vreme) la pubelă.

Și alta, din același volum Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă – cel mai recent roman publicat de Vișniec:

La început credeam că știu ce este teatrul, dar nu mă duceam la teatru. Apoi m-am dus la teatru și am vrut să fac teatru. Acum fac teatru, dar nu cred că știu ce este efectiv teatrul. Un singur lucru știu: nu mă pot lipsi de el.

Celor care vor să facă teatru, fiindcă nu se pot lipsi de el (sau din alte motive), le prezint concursurile de dramaturgie și rezidențele dramatice deschise debutanților în această primăvară:

  1. Mono-drama la Bacău, termen 21 martie
  2. Drama5 la Reactor Cluj, înscrieri până pe 31 martie
  3. Concursul Național de Dramaturgie organizat de TN Timișoara, cu tema IDENTITATEA, termen 9 aprilie 2017
  4. Concursul de Comedie românească, termen 15 aprilie
  5. Yorick organiza de obicei în august un Concurs Național de Dramaturgie  – „Valentin Nicolau”
  6. PopDrama nu se mai ține în acest an, proiectul va fi redepus la toamnă cu partenerii din Italia pentru finanțare prin programul Europa creativă și va putea fi accesat cel mai devreme în 2018

De regulă piesele, tehnoredactate cu diacritice, având scris titlul dar fără menţionarea autorului, se trimit într-un plic format A4 împreună cu un plic mai mic, sigilat, care are scris pe exterior titlul piesei, iar în interior datele de identificare ale autorului.

Plicul A4 expediat mai poate conţine, după cerințe, un sinopsis al textului și încă 1-2 exemplare ale piesei (pentru toți membrii juriului). Plicul mic cu datele autorului se deschide – de regulă 🙂 – numai după jurizare. Orice texte făcute public anterior (montate, publicate, înregistrate audio etc.) și înscrise în concursuri sub pseudonim vor fi respinse.

 

Leave a Reply