Despre Svejk, cu locotenentul Lukas

img_0907

Continuare de aici:

Merg pregătit cu lista de întrebări îndoită și pusă undeva în cartea Iuliei Popovici, Sfârșitul regiei – cu pasajele despre care vreau să-l întreb pe Papi, subliniate. Toate într-o sacoșă de pânză primită de la organizatorii festivalului. Urmează piesa, sala Teatrului clasic din Arad plină. Pavel Bartoș face un rol mare, îl recunosc pe Marius Damian (Minte-mă frumos în centrul vechi), foarte bun în rolul soldatului Repa, ca și pe Cezar Antal (Un bețiv, Kovarik).

Foarte naturali Mihai Smarandache (Palivec, Slavik, Hoțul de câini) și Anda-Teodora Saltelechi (Fata cu câinele). Dar despre piesă mai târziu, am interviu cu locotenentul Lukas (Papadopol) așa că merg în culise să-l aștept. Oamenii de teatru arădeni îi felicită pe bucureșteni și-i întreabă:

– Ce i-ați dat să mănânce lui Bartoș?

Vedeta spectacolului iese prima, abia apuc să-l felicit din mers pe Bartoș, se grăbește la un interviu. Până să vină și Papi, arunc o privire primprejur, n-am mai fost de multă vreme în culisele unui teatru. Încă o privire (nerăbdătoare) pe carte, iese și actorul:

– Facem aici sau mergem la masă?

– Hai, mergem la masă, zice.

– Ieșim pe-aici?

– Da, zic.

O luăm direct pe scenă și ieșim prin sală. Recuziterii strâng decorurile, Papi se salută cu ei, primește modest felicitările și le mulțumește pentru efort. Ajungem la restaurant, mergem spre masa noastră și întrebăm dacă nu putem primi un loc mai retras? Să nu fie așa gălăgie, că vrem să facem un interviu. Primim un loc mai pe colț, ne așezăm, caut cartea. Unde naiba mi-o fi sacoșa de la teatru?

– Ce nu găsești? mă-ntreabă Papi

 – Sacoșa mea, aveam acolo o carte!

– A, deci nu acte sau ceva?

– Ei, nu! Doar întrebările pentru interviu 🙂

– Lasă, facem așa!

– Bine, zi-mi cum ți s-a părut sala? E, a avut talent?

Se uită câș:

– Asta de unde-o știi?

Așa zic bătrânii din teatru, ar fi replica, dar nu vreau să-l mint, că se prinde:

– De la TIFF, a zis Cristi Puiu c-o știe de la tine 🙂

– Păi da, se distrează, a avut!

– Știi 10 pentru film, proiectul TIFF, cum ți se pare?

– E super-useful pentru actori! Este o primă etapă pentru că pe parcursul festivalului vine toată industria filmului, mai ales că acum vin și prietenii TIFF-ului, invitați și alte vedete care nu au neapărată legătură cu industria…

– Și școala voastră, actoriedefilm.ro, cât era business și cât… altceva când ați pornit-o?

– Noi chiar am vrut să facem o școală de actorie, nu chiar să ne îmbogățim, dar oricum faci ceva ce are legătură cu meseria ta.

– Adică mie mi se pare un proiect generos, ați avut o șansă să lucrați cu niște oameni… și acum vreți s-o împărtășiți și altora.

– continuă aici –

 

Leave a Reply