Faust în deschiderea oficială a festivalului Interferențe

faust4

Azi, 24 noiembrie, a avut loc în Sala Mare a Teatrului maghiar de stat Cluj deschiderea oficială a festivalului Interferențe 2016.

faust1În deschidere, de la care au lipsit câțiva invitați care n-au mai putut ajunge din cauza ceții, regizorul Tompa Gábor a reiterat „tema acestei a V-a ediții a festivalului, care este Odiseea străinului – și despre ideea de a fi străin, care ne preocupă încă din ziua alungării noastre din Paradis”.

faust0Legat de această idee, directorul Teatrului maghiar din Cluj a amintit de migrație, fenomenul atât de acut care a luat amploare în ultimele luni în Europa, spunând că:

Nu neapărat acest fenomen a dus la alegerea temei festivalului, deoarece te poți simți străin nu numai într-o țară străină, ci și în țara ta, în orașul tău sau chiar în propria piele. Această idee ne obligă însă să ne punem câteva întrebări asupra propriei noastre identități: cine suntem noi? cine sunt eu? cine e celălalt și ce înseamnă a fi străin? ce înseamnă diversitatea și familiarul?

Sau ce înseamnă a fi european, a aparține acestui spațiu? Și care este identitatea noastră, cea europeană, pe care noi, est-europenii abia am început să o dobândim, și pe care suntem deja pe cale să o pierdem foarte curând…

După această afirmație surprinzătoare,  Tompa Gábor a continuat, precizând:

Cred însă că această temă a străinului poate aduce și un sentiment de solidaritate tocmai prin această punte peste insula străinătății care este teatrul cu cele 22 spectacole selecționate din 14 țări, mulţi străini şi totuşi un aer atât de familiar…

În deschidere vom vedea un spectacol Faust prezentat de Teatrul Dramatic Sloven din Ljubljana în regia poate a celui mai important regizor sloven care a fost Tomaž PandurTomaž, care ne-a părăsit în luna aprilie a acestui an, la numai 53 de ani, a fost preocupat în întreaga sa carieră de Faust. El îmi spunea: și când nu pot regiza, tot Faust regizez.

Am văzut primul lui Faust în 1990 la Maribor, și l-am revăzut pe Tomaž după 25 de ani tot la Maribor cu mare bucurie, am făcut planuri de colaborări iar printre ele era și această promisiune de aducere a Faust-ului la Cluj. Spectacolul din seara aceasta este, astfel, și un omagiu adus unui regizor important al scenei europene, la prima apariție pe scena românească, spectacol prin care opera lui va rămâne printre noi…

A urmat Faust-ul lui  J. W. Goethe în adaptarea originală și dramaturgia Liviei Pandur, o piesă de 2 ore și 40 de minute din care puteți urmări mai jos câteva secvențe: 

Leave a Reply