Festivalul de Dramaturgie Contemporană Brașov

brasov

După mini-vacanța națională, sâmbătă 3 decembrie se va da gongul celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului de Dramaturgie Contemporană de la Brașov, organizat de Teatrul Sică Alexandrescu. Un festival care până luna trecută a fost în pericol să nu se mai țină datorită problemelor locale, se va deschide cu Orb de mină, produsă de Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu – o piesă pe care o recomand cu căldură.

Festivalul brașovean, care celebrează 70 de ani de la înființarea Teatrului Sică Alexandrescu, va continua, potrivit directorul artistic Dan Cogalniceanu, cu piese jucate de:

*Teatrul Metropolis din Bucuresti pe 4 decembrie: cu piesa Domnul Ibrahim și florile din Coran” de Eric-Emmanuel Schmitt, în traducerea, dramatizarea și regia lui Chris Simion; distribuția: Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonţ, Lia Bugnar, Magda Catone, Amelia Ursu.

madox*Teatrul Nottara pe 5, cu piesa “Trei nopți cu Madox”, a dramaturgului român Matei Vișniec, în regia lui Mihai Lungean.

*ARCUB – un proiect al Primariei Capitalei, pe 6 decembrie, cu piesa “Barajul” de Conor McPherson, în traducerea și regia Andreei Vulpe

*Teatrul Mic Bucuresti în 7 decembrie, cu “Vania și Sonia și Mașa și Spike” de Christopher Durang, în traducerea lui Ionuţ Grama și regia lui Horia Suru

*Teatrul Andrei Mureșeanu din Sfântu Gheorghe pe 8 decembrie cu piesa “Trei rupturi” de  Remi de Vos în regia lui Radu Afrim cu muzică originală de Luiza Zan. Din distribuție: Claudia Ardelean, Alexandrina Ioana Costea, Bogdan Nechifor, Elena Popa, Daniel Rizea.

maia_morgenstern*Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti pe 9, cu piesa “Varșovia: Ghid Turistic” de Hillel Mitelpunkt în regia lui Eugen Gyemant, asistat de Alice Gyemant-Selin, cu Maia Morgenstern și Claudiu Istodor.

Festivalul se va încheia duminica viitoare, pe 10 decembrie, cu o reprezentație a Teatrului National Mihai Eminescu din Chișinău cu piesa “Casa De Pe Graniță” de Slawomir Mrozek în regia şi adaptarea Agnieszkăi Korytkowska-Mazur. Spectacolul Teatrului „Sică Alexandrescu” Fluturii sunt liberi se joaca în afara festivalului, pentru că acesta are, conform tradiției, un caracter competitional: pe lângă Marele premiu sunt recunoscute și Cel mai bun spectacol, Cel mai bun regizor, Cea mai buna scenografie, Cea mai buna actriță și Cel mai bun actor. De asemenea, și în acest an se va acorda Premiul special al juriului.

Programul FDR cuprinde piese în care joacă actori ai celor mai mari teatre din țară, unele din spectacole având premiera în urma cu câteva zile.

Leave a Reply