Hip Hamlet it be

hamlet

Al doilea spectacol ce nu s-a jucat la Arad cu casa închisă a fost Hamlet-ul reinterpretat și remixat de Peca Ștefan, una din cele mai puternice voci ale dramaturgiei noastre contemporane. Cam 1/4 din lumea rătăcită acolo a părăsit sala încet-încet, alungată de muzica celor de la Subcarpați, șocată de replicile inedite ce răzbăteau parcă prin fum, sau poate din cauza efectelor video imaginate de cei de la KOTKI visuals, habar n-am.

Oricum, cu puțină vreme înainte de pauză a mai rămas în Sala mare a Teatrului Clasic din Arad doar cine trebuie: cei capabili să aprecieze originalitatea acestei piese pe care aș merge oricând s-o mai văd încă o dată mâine, și tot nu cred că m-aș plictisi. Dramaturgul Matei Vișniec lua tocmai această piesă a lui Shakespeare drept reper al dragostei de teatru:

Când cineva se duce să vadă într-o nouă montare piesa lui Shakespeare, Hamlet, deși a văzut-o deja de nouă ori în alte montări, înseamnă că iubește teatrul.

Regizoarea Ada Lupu Hausvater (adusă în aplauzele publicului pe scenă, la final), cercetează în interiorul arhi-cunoscutei povești destinul tânărului contemporan (ce șpagă o fi dat Matei Chioariu pentru el? a primit rolul perfect) ce încearcă să reziste dramei personale, mizantropiei, meschinăriilor familiale și compromisurilor sociale. În distribuția spectacolului îi regăsim atât pe MC Bean (Marius Andrei Alexe) cât și pe Vali Umbră (Valentin Popescu). În deslușirea Adei Lupu Hausvater:

Hamlet este un manifest pentru dreptul neîngrădit al oamenilor de a fi autentici. Cred că generațiile care vin au nevoie să-și descopere echilibrul și că societatea trebuie să restabilească un adevăr fundamental – acela că putem exista doar în firescul, în naturalețea unei vieți curățate de teamă, de jumătăți de măsură, de minciună și de amoralitate…

Spectator clujean fiind, n-am putut să nu compar piesa de azi cu cea din seara precedentă, Julieta și Romeo-ul cu nr. 682 din repertoriul TN Cluj. O comparație ca o reeditare a competiției pentru Capitală culturală europeană, în care Timișoara a câștigat iar, printr-o piesă fără cusur, rotundă, hoață, dodoloață. A fost teatru, music-hall sau operă? Am pus titlul așa pentru că mi-a plăcut duetul HamletFantoma (Marius Andrei Alexe) pe muzica Beatles-ilor. So, Let it be, Hamlet it be, Let it belet it Be. There will be an answer, Let it be, Hamlet it be.