Jurnal de festival – Interferențe day#2

fauste

ofeliaÎn a doua zi a festivalului Interferențe de la Cluj, în Sala Mare a Teatrului maghiar de stat se joacă de la ora 19 piesa Nathan înțeleptul, o co-producție a Schauspiel Stuttgart & Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu.

În piesa regizată de Armin Petras actorii români vorbesc românește iar cei germani le răspund nemțește și toți continuă în engleză, ca o veritabilă punte între culturi. La finalul piesei am programat un interviu cu actrița Ofelia Popii de la Radu Stanca din Sibiu, ca să aflăm cât de greu – sau poate interesant – a fost acest dialog.

La cealaltă piesă de azi, Nu vă dați jos pantalonii, de la Casa Tranzit, deși are două reprezentații (acum de la 17 și diseară de la orele 22) nu am cum să ajung deoarece este cu casa închisă cu mult înainte de începerea festivalului. Despre prima zi și Faustul sloven regizat de regretatul Tomaz Pandur am scris aici. Legat de piesă, părerile spectatorilor au fost împărțite: unii (Raul Băștean cu prietenii săi, actori-colaboratori la TN Timișoara) au venit pe „ceața aia oribilă” din Timișoara, cale de 700km dus-întors (pentru că au și plecat înapoi imediat după piesă), și au spus că:

A meritat drumul:  artă pură, minunat, sublim și… dincolo de cuvinte acest spectacol!

Alții, poate influențați și de accesele exasperante de tuse din sală, și în timpul discursului regizorului Tompa Gabor și în momentele de tăcere (cu tâlc) ale piesei, și peste muzică, s-au declarat dezamăgiți de spectacolul principal de aseară, din care „parcă a lipsit ceva” – cu excepția actriței Polona Juh, care a interpretat rolul Margaretei și ne-a făcut să medităm la rolul femeii de marionetă în mâinile Divinității – sau ale bărbatului? În orice caz, o distribuție ceva mai armonioasă (vorsicht, witze! știu că așa ceva nu este posibil) a persoanelor cu esofagul sensibil (pentru că tusea a fost, probabil, cauzată și de faptul că unul dintre actori fuma pe scenă) ar fi o invenție teribilă pentru teatrul autohton unde, deși se presupune că există reguli și civilizație, există totuși și prea mult zgomot în sală. În rest, toate bune, spectacole promițătoare, actori mari și mici, români, maghiari și străini – pentru toate gusturile!

Leave a Reply