Jurnal de festival Interferențe day#4

insemnarile

Oare cât de teatral poți fi? m-am întrebat de vreo câteva ori – după ce mi-a pus întrebarea asta altcineva. Și în continuare, mă întreb oare cât teatru poți „încerca” într-o viață, la câte reprezentații poți asista fără să devii, totuși, teatral – să intri, cum ar veni, într-o rutină în care vezi un spectacol în comparație cu precedentul, și nu ca și cum ai privi o piesă de teatru pentru prima oară, ca o experiență unică?

r3Cred că am sărit o zi din Interferențe, duminica a fost și cred că trebuie să rămână o zi intimă, una rezervată familiei, indiferent ce s-ar întâmpla în restul lumii. Luni au fost, apoi, probabil cele mai bune spectacole de până acum ale festivalului, din care am văzut doar Rinocerii lui Eugen Ionescu, o piesă care va rămâne cu siguranță în Top3-ul personal al acestor 10 zile teatrale, alături de Episodul Lear și probabil, Măsură pentru măsură – dacă voi reuși să ajung la acea piesă – pentru că am auzit că Declan Donellan e un regizor genial, iar odată ce ai văzut o piesă a lui, nu-l poți uita.

ins2Mediatizarea de până acum a festivalului mi se pare cel puțin relaxată, în sensul că nu prea găsești imagini decât la o zi – două – trei distanță, iar de filmulețele de prezentare ce să mai zic, filmul zilei a 4-a de pe site-ul festivalului este blocat de o companie care ar deține ceva drepturi de autor, așa că rămânem la vorbe. Sau zvonuri: am auzit că actorul din “Însemnările unui nebun” (Tamás Keresztes) ar fi avut o interpretare răvăşitoare (cel puțin pt. Gabi Lupu).

De menționat că primele două spectacole de azi se joacă la Teatrul Național Cluj, primul în sala Euphorion (studio) de la ora 14 – este vorba despre Stefano Massini: ULTIMA NOAPTE A LUI GIACOMO CASANOVA – iar Fuchsiada Teatrului German Timișoara de la ora 17 în Sala Mare. La Teatrul maghiar se joacă doar piesa principală de la ora 19.

Până la urmă (spre seară) a apărut și filmul zilei a 5-a, așa că o să spun că și festivalul a sărit o zi, ca și mine, și-l postez aici.

Cu acesta închei șirul jurnalelor de la Interferențe, întrucât organizatorii m-au anunțat că nu sunt interesați decât de interviurile cu actorii lor.

Leave a Reply