Teatrul Maghiar – sfârșit de stagiune

teatrul maghiar

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a închis azi, 6 iulie, stagiunea 2017/2018. Una în care, din cauza dificultăților financiare, a reușit să pună în scenă doar patru producții noi. La Sala Studio și în Sala Mare în format studio au avut premiera spectacolele: Îngeri în America I-II de Tony Kushner, regia: Victor Ioan Frunză, Un roman cu contrabas de A.P. Cehov, regia: Paco Alfonsín, Ilegitim de Adrian Sitaru și Alina Grigore, regia: Adrian Sitaru, iar pe scena mare Burghezul gentilom de Molière, regia: Mihai Măniuțiu.

Nu am văzut niciuna dintre aceste premiere, deși cel puțin primul (selectat la FNT, în regia de scenă a lui Victor Ioan Frunză) și ultimul spectacol (regizat de Mihai Mănuțiu) m-ar fi interesat. Nu le-am văzut și din lipsă de timp, dar și din cauza unui soi de elitism cultural practicat de Teatrul Maghiar de Stat. Am avut bilete la În adâncuri de Maxim Gorki și la un spectacol venit din Budapesta special pentru Zilele Culturale Maghiare.

vakok_premierLa primul am ajuns cu 2 minute întârziere și nu am reușit să intru (în toamna trecută, parcă, începea la o oră imposibilă pentru Cluj: 17), iar la al doilea nu am mai avut de ce intra când am aflat că este fără supratitrare, pentru că nu ar fi reușit s-o termine la timp. De asemenea, nici la Rosmersholm după Henrik Ibsen nu m-am mai dus, deși luasem bilet, indignat de modul cum au încercat să mușamalizeze incidentul cu regizorul ucrainean.

Deși sunt un admirator al actorilor profesioniști de aici, genul de management cultural practicat mi se pare semnul unei autosuficiențe și a unui ușor dispreț față de spectatori, ca și o pasivitate în popularizarea spectacolelor în rândul publicului clujean. Sigur că între cele două mari teatre clujene, Lucian Blaga și Teatrul Maghiar de Stat există o oarecare concurență, chiar dacă directorii lor se respectă, făcând parte din generația optzeciștilor, și își montează spectacole unul la teatrul celuilalt. Știu că e un secol de istorie la mijloc, maghiarii fiind nevoiți să cedeze clădirea principală a teatrului și să se mute în fostul teatru de vară, dar tot mi se pare ciudat că am reușit să văd un singur spectacole în actuala stagiune la Cluj, și anume Orbii, despre care am scris aici și aici, și unde am fost invitat de regizor, nu de managementul sau PR-ul teatrului – cum ar fi fost normal.

Și mai ciudat, al doilea spectacol, și anume Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, în regia lui Tom Dugdale, am reușit să-l văd la Festivalul de Teatru Clasic din Arad. Teatrul Maghiar de Stat va începe stagiunea 2018/2019 cu programele din cadrul Zilelor Culturale Maghiare. Teatrul se pregătește totodată și pentru cea de-a 6-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, care va avea loc în perioada 22-30 noiembrie 2018.

Primul spectacol care va avea premiera în viitoarea stagiune, la sfârșitul lunii septembrie, se află deja în pregătire: Gábor Tompa montează Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare. Ca de obicei, la acest spectacol nu se vor mai găsi bilete decât dacă vi le luați eventual de azi, pentru că atunci când se apropie spectacolul jumătate sunt reținute pentru invitații, urmând a se pune în vânzare cu o oră-două înainte pentru cei care știu pontul ăsta și eventual stau în zonă, ca să poată veni la teatru și dacă n-au bilet 😉

Leave a Reply