Premieră la TM Cluj

r3

La începutul acestei săptămâni a avut loc la la Teatrul Maghiar de Stat Cluj o conferință de presă legată de premiera spectacolului Rosmersholm în regia ucraineanului Andriy Zholdak, anunțată destul de discret (cu doar o zi înainte) într-un comunicat:

Luni, 13 martie 2017, la ora 15.00, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj va avea loc conferința de presă susținută cu ocazia premierei spectacolului Rosmersholm de Henrik Ibsen, regia: Andriy Zholdak.

Conferința va avea loc în foaierul de la etaj al teatrului. În cadrul conferinței veți avea posibilitatea de a viziona o scenă din spectacol, de aceea vă rugăm să fiți prezenți în timp.

O zi după, a fost urmat de un alt comunicat, postat pe situl TM Cluj:

Vineri, 24 martie și miercuri, 29 martie, ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj va avea loc premiera spectacolului Rosmersholm de Henrik Ibsen, în regia lui Andriy Zholdak. În viziunea regizorului,  în centrul spectacolului stă Rebekka West, fata care vrea să se angajeze menajeră în casa pastorului Johannes Rosmer. Gândirea liberă de prejudecăți și energia tinerei tulbură viața lui Rosmer și a soției sale Beate.

r1La conferința de presă organizată luni, regizorul Andriy Zholdak a dezvăluit că spectacolul (din care am urmărit o scenă) într-un mod cu totul special: actorii vor fi prezenți în poveste înainte de sosirea publicului și vor continua și după terminarea reprezentației – este vorba de o abordare inedită a muncii actorului. În Rosmersholm, ucraineanul Andriy Zholdak susține că a ales simplitatea, renunțând de această dată la elementele absurde și ireale specifice esteticii sale și că pectacolul se bazează pe prezența intensă a actorilor, la acest lucru contribuind în mod organic și scenografia monocromă.

Gizella Kicsid, care o interpretează pe Madam Helseth, a comparat procesul din care a făcut parte cu un fel de hipnoză. Miklós Bács, interpretul (nominalizat la premiile UNITER din acest an) profesorului Kroll , a declarat că:

Perioada repetițiilor a însemnat un adevărat eveniment în viața trupei: actorii au avut șansa de a se dezvolta atât profesional cât și personal. Rareori ai ocazia să faci parte dintr-un astfel de proces de creație.

Din distribuția spectacolului fac parte: Balázs Bodolai, Éva Imre, Gizella Kicsid, Miklós Bács, Gábor Viola și Rita Sigmond. Andriy Zholdak semnează adaptarea textului, regia, decorul și light design-ul. Scenografia: Daniel Zholdak. Muzica: Vladimir Klykov. Asistent text și dramaturgie: Ioana Mălău, asistenți de regie: Noémi Vajna, Kinga Kovács, asistent de scenografie: Ilona Lőrincz.

Leave a Reply