Incident real sau rumori iscate la Teatrul Maghiar?

r2

Când am citit în presa locală știrea (publicată în premieră de stiridecluj.ro și preluată de stirileKanalD) cum că la pauza premierei Rosmersholm de vineri, regizorul Andriy Zholdak ar fi agresat-o pe tânăra actrița Éva Imre, interpreta personajului principal Rebekka West, pe motiv că nu joacă bine, m-am gândit inițial că este un conflict fabricat pentru a crea vâlvă pentru următoarea premieră, cea de miercuri.

r1Adică, totul se potrivește aici: întâi, faptul că miercuri vine și George Banu aici – pentru o călătorie în timp, amintind-l pe Aureliu Manea, care la vremea lui, ar fi creat din Rosmersholm „o mărturie tragică despre munca regizorului”; apoi cele spuse de profesorul Miklós Bács, care a declarat la conferința de presă că perioada repetițiilor a însemnat un adevărat eveniment în viața trupei, actorii au avut șansa de a se dezvolta atât profesional cât și personal, și că rareori ai ocazia să faci parte dintr-un astfel de proces de creație. Plus că se știe cine este Andriy Zholdak, un regizor din avangarda teatrului, care a afirmat că actorii vor fi prezenți în poveste înainte de sosirea publicului și vor continua chiar și după terminarea reprezentației (e drept că n-a zis nimic de pauză)…

Dar să vedem cum se prezintă faptele, relatate de foter.ro: pe 24 martie, în pauza spectacolului (care a durat 4 ore, cu o singură întrerupere) un coleg al victimei ar fi apelat numărul de urgență 112, după ce regizorul Andriy Zholdak s-ar fi manifestat în mod agresiv, cu intensitate (traducerea aproximativă din limba maghiară este făcută cu google translate) împotriva unuia dintre colegii săi. Poliția ar fi intervievat actorii pe marginea cazului și a transmis victimei (care intrase deja pe scenă pentru partea a doua a piesei) să solicite un raport medico-legal și să depună plângere dacă dorește deschiderea unei anchete.

r5Éva Imre, actrița implicată, n-a vrut să comenteze incidentul, spunând doar că a fost parte a fluxului de lucru și că vrea să-l uite cât mai curând. De asemenea, se pare că ar fi spus poliției că nu depune plângere. Gabor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a confirmat că incidentul a avut loc și că va lansa o anchetă internă în acest caz, dar nu a vrut să comenteze prea mult, deoarece nu ar fi fost martor la ce s-a întâmplat. A admis însă că regizorul ucrainean este o persoană temperamentală, și că este posibil să “își fi pierdut controlul”:

Este inacceptabil faptul că abuzul se poate întâmpla în acest proces, dar în cele din urmă nu s-a întâmplat…

ar fi susținut directorul teatrului, care a adăugat că, deși „a fost o scenă dură”, aceasta nu a degenerat până în punctul de a cauza daune fizice.

Este foarte greu să spunem ce s-a întâmplat: au fost niște repetiții dificile, în care regizorul a cerut actorilor lucruri care au sondat limitele acestora.

La conferința de presa dinaintea premierei, Zholdak a recunoscut că a început repetițiile cu 17 actori, dintre care, până la urmă, au rămas doar 6 pentru cele 5 roluri (profesorul Miklós Bács fiind dublat, probabil atunci când are cursuri, de Gábor Viola), restul părăsind producția. De altfel, după cuvintele elogioase ale lui Miklós Bács, actrița Gizella Kicsid, care o interpretează pe Madam Helseth, a comparat procesul din care a făcut parte cu un fel de… hipnoză. Pentru premieră au fost planificate inițial trei părți, spectacolul urmând să dureze șase ore, dar cu câteva zile înainte de premieră regizorul a decis să păstreze numai prima și a treia parte, iar Rosmersholm a avut astfel, vineri, doar 4 ore.

evaÎn concluzie, vă las să judecați dumneavoastră: a fost un incident fabricat, sau un proces artistic împins puțin cam departe? A fost o reclamă sau o încercare de a stârni rumori – cum am avut impresia inițial, cunoscând personalitatea lui Andriy Zholdak?  Acum nu mai sunt așa de sigur că vreau să merg la premieră, precum eram înainte de a citi despre asta – astfel că dacă a fost o (încercare de) reclamă, a fost una destul de riscantă, cu posibile efecte adverse…

Spectacolul dealtfel este foarte dur, trebuie să ai multă răbdare să rămâi în sală – mi-au spus cunoștințele care au fost la premiera de vineri. De asemenea, se vorbește că și repetițiile au fost neobișnuit de dure, iar regizorul a făcut mult scandal, acesta fiind și „stilul” său – dacă asta se poate numi stil ? Întrebarea care se pune, voit sau nu, e până unde poate merge „experimentul” teatral și până unde pot fi împinse limitele acestuia? Iată ce mă face să am în continuare dubii asupra „incidentului”, dincolo de impresia inițială (că se păsălesc prea multe, ca să nu fie făcătură):

  • actrița a intrat totuși pe scenă pentru partea a II-a a spectacolului, deci agresiunea n-a fost chiar de natură s-o împiedice să joace;
  • clujulcultural.ro organizează un concurs, oferind ca premii invitații la acest spectacol – ceea ce nu se întâmplă decât atunci când nu se umple sala Teatrului Maghiar de Stat;
  • cei de la stiridecluj.ro confirmă că știrea li s-ar fi livrat din interiorul Teatrului Maghiar, „sursele” afirmând că actrița ar fi fost bătută, în vreme ce procesul-verbal de la Poliție, consultat ulterior, menționa bruscată.

Leave a Reply